Сом

сомСомът (Silurus glanis), още Уелски или Европейски  сом е сладководна риба, чието тяло е без люспи. На дължина е възможно да достигне до3 метра,и тегло 180 килограма.Няма зеби ако се хване за горната челюст той ще се укроти.Горната страна на тялото на сома е тъмна, страните и коремът са на петна. На горната си челюст има по две,а на долната четири по - къси мустачки.Тези мустачки са осезателните му органи.Той е исполинът на сладководните води.

Сома е хищна риба , като оставим настрана легендите че напада плуващи кучета , разни птици та дори и хора , Трябва да имаме впредвид че се храни най-често с рибки , жаби , раци , разни насекоми , мекотели и въобще всяка подводна гатинка , е  цел на ловеца . Сома ловува от засада , като привечер излиза в плитчините и гони дребосъка . Зимно време ляга в дълбоките ями и не приема храна , раздвижва се напролет , старите рибари казват че започва да кълве , когато цъфне шипката .


Разпространен е в Европа и Азия. В България се среща във водите на Дунав, Струма, Тунджа, Марица, Янтра и техните притоци. Някои от големите язовири, които обитава сомът са Въча, Студен кладенец, Кърджали, Ивайловград, Пясъчник, Йовковци, Жребчево, Тича и др. Мъжкият сом прави на дъното гнездото и пази хайвера, който е снесен от женската. Сомът се храни с жаби, риба и изобщо всичко с животински произход.

Всеизвестно е че зрението на сома е много слабо развито дори може да се каже, че той е почти сляп. Сетивните му качества са добре развити. Сомът е активен лятно време при повишаване на температурата на водата. Зимата той ляга на дъното, като изпада в летаргия. Пробужда се от зимен сън към средата на Април и започва да ловува чак до Ноември, като активността му е голяма най-вече в дълбоки води заради по-топлата вода. В средата на лятото може да се наблюдва нападение и по повърхността на водоемите. Приближаването на бури също повишава активността му поради раздразнение.

Риболов на Сом може да се практикува по няколко начина. От брега, от лодка на "влачене" и от лодка на "кльонк". Възможни за използване са, както естествени, така и изкуствени примамки.